حالت تاریک
چهارشنبه, 11 شهریور 1405
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری تحلیلی عصرهمدان هستید؟
میراثِ رویدادمحور یا زیرساختی؛ آزمون بزرگ همدان
از ثبتِ لحظه‌ها تا تثبیتِ جایگاه گردشگری؛

میراثِ رویدادمحور یا زیرساختی؛ آزمون بزرگ همدان

با پایان ۴۵ ماه مدیریت در میراث فرهنگی همدان، کارنامه ثبت‌های جهانی زیر سایه تردید «ماندگاری» است؛ میراثی که تداوم آن، آزمون بزرگ مدیرکل جدید در گذار از جشنواره‌گرایی به زیرساخت‌گرایی است.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»، محسن معصوم‌علی‌زاده، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان همدان، صبح امروز در آیین تودیع و معارفه خود، مهم‌ترین دستاوردهای چهار سال اخیر را تشریح کرد و با اشاره به اخذ سند تک‌برگ محوطه هگمتانه بعد از ۵۰ سال، این اقدام را با همکاری قوه قضائیه و سازمان ثبت اسناد کشور، اقدامی راهبردی برای حفاظت حقوقی از این اثر بی‌بدیل دانست.

وی از پیگیری و تصویب طرح ویژه بافت تاریخی شهر همدان در شورای عالی معماری و شهرسازی به عنوان سومین شهر کشور خبر داد و افزود: مطالعه بافت تاریخی سه شهر ملایر، نهاوند و تویسرکان نیز در حال انجام است که شهر ملایر در حال طی فرایند تصویب در شورای عالی است.

مدیرکل سابق میراث همدان با اشاره به اتمام سفت‌کاری موزه منطقه غرب کشور با اعتباری بالغ بر ۱۰۰ میلیارد تومان در طی چهار سال گذشته، از پیگیری راه‌اندازی مخزن امن و تخصیص نیرو سخن گفت و ساخت اولین موزه زیرسطحی خیابانی در کشور در خیابان باباطاهر را با همکاری خوب شهرداری همدان و همه اصناف و کسبه، از دیگر پروژه‌ها برشمرد.

علیزاده به اجرای ۳۵۰ پروژه مرمتی و زیرساختی در بناها و محوطه‌های تاریخی استان اشاره کرد و نمونه‌هایی چون یخچال میر فتاح ملایر و مرمت بیش از ۲۵ مسجد در سراسر استان با همکاری اوقاف را یادآور شد.

وی همچنین از نهضت تبدیل بناهای تاریخی به فضاهای اقامتی و پذیرایی سخن گفت و آن را حرکت از تهدید به فرصت اقتصادی دانست و نمونه‌هایی چون عمارت دهلیز، رستوران اسپاس، خانه صمدی، عمارت چرجره و حمام زرهان را نام برد.

در حوزه گردشگری، علیزاده سه محور رویدادمحوری، توسعه برند همدان و برگزاری رویدادهای ملی و بین‌المللی از جمله نمایشگاه گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو را برشمرد و از افزایش ۴۵۰۰ تخت اقامتی، اجرای ۴۰ پروژه زیرساختی با اعتبار ۲۶ هزار میلیارد ریال، اشتغال‌زایی ۲ هزار نفر و افزایش بازدید اماکن تاریخی به ۴ میلیون و ۹۵۰ هزار بازدید در ۹ ماهه ۱۴۰۴ خبر داد.

وی در حوزه صنایع‌دستی، سه محور احیا، استانداردسازی و هویت‌بخشی را عنوان کرد و گفت: اولین همایش ملی زنجیره ارزش سفال با محوریت لالجین برگزار شد، استانداردسازی چرم دست‌دوز انجام گرفت، رنگرزی سنتی احیا و انگشترسازی ثبت ملی شد. همچنین رشد ۴۵ درصدی آموزش‌ها، افزایش ۱۵ درصدی هنرمندان و صادرات ۴۴ میلیون دلاری صنایع‌دستی در سال ۱۴۰۳ از دیگر دستاوردها بود.

این مقام مسئول با اشاره به ۴۲ پروژه سرمایه‌گذاری به ارزش ۶ همت در استان، بر حمایت از سرمایه‌گذاران تأکید کرد و در حوزه حکمرانی، از تعامل با دستگاه‌ها، عضویت در کارگروه‌ها، همکاری با شهرداری‌ها، پیگیری ایجاد مرکز مطالعات تمدنی غرب کشور، اخذ مجوز ۲۵ نیروی انسانی و رشد ۵۰ درصدی ثبت آثار سخن گفت.

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری تحلیلی «عصرهمدان»، میراثِ بر جای مانده از ۴۵ ماه سکانداری معصوم‌علی‌زاده در میراث فرهنگی همدان، در میانه انبوهی از اعداد و ارقام و گزارش‌های عملکرد، نیازمند یک بازخوانی منصفانه است. ثبت جهانی هگمتانه و برگزاری رویدادهای بین‌المللی، بی‌شک نقاط عطف درخشان این دوران هستند، اما سئوال اصلی اینجاست: آیا این خروجی‌ها به «تغییر ریل» در گردشگری استان انجامیده یا تنها به «نمایش در ویترین» محدود مانده است؟

گردشگری، در تعاریف توسعه‌محور، نه با همایش‌های فصلی که با تداوم در بهره‌وری و زیرساخت‌های پایدار معنا می‌شود. مدیرکل جدید میراث فرهنگی باید پاسخ دهد که چگونه قرار است از «تراکم رویدادها» به «ماندگاری اثر» برسد. آیا این جشنواره‌ها و همایش‌ها، بستری برای شکوفایی اقتصاد محلی بوده‌اند یا صرفاً گزارش‌کار‌هایی برای پر کردن کارنامه اداری؟

استان همدان، برای عبور از یک مقصد گذری به یک مقصد ماندگار، نیازمند «معماریِ ساختاری» است، نه «دکوراسیونِ رویدادمحور». میراثِ واقعیِ یک مدیر، نه در تعداد بازدیدهای آماری، بلکه در عمق پیوندِ مردم با بناهای تاریخی و ملموس شدن منافع اقتصادی آن برای جامعه محلی تعریف می‌شود. مطالبه امروز، گذر از دوران «تثبیت» به دوران «توسعه پایدار» و عملیاتی‌سازی همان ظرفیت‌های به ثبت رسیده است.

انتهای خبر/

 

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!